Computer opschonen: de basis

Het laatste ICT nieuws!

Computer opschonen: de basis

Na de aanschaf van je computer zul je naar verloop van tijd gaan merken dat je computer wat langzamer wordt, maar hoe komt dit? Doordat je op je computer allerlei handelingen verricht zoals; surfen op het internet, programma’s installeert en bestanden creëert vind er ook vervuiling plaats. Zo komen er onnodige bestanden op je PC, download je per ongeluk malware of krijgt je PC een virus binnen via een malafide link in je mail. Er zijn ontelbaar verschillende activiteiten op te noemen waardoor je PC langzamer wordt, natuurlijk speelt ouderdom ook een rol maar voornamelijk komt het door virusjes en onnodige bestanden.

Hoe schoon ik mijn computer op?

Allereerst moet je er voor zorgen dat er een virusscanner op je computer geïnstalleerd staat. Hiermee houdt je een groot aantal virussen al tegen. Neem bijvoorbeeld Microsoft Security Essentials ook wel Microsoft Defender  genoemd. Deze virusscanner is bij Windows 7 & 8 standaard geïnstalleerd. Laat je virusscanner regelmatig bijwerken zodat je bestand bent tegen de nieuwste virussen en voer regelmatig een virusscan uit om infecties op te sporen en te verwijderen.security-265130_640

Om malware te kunnen verwijderen is er een malware scanner nodig, neem bijvoorbeeld de gratis versie van Malware Antibytes. Dit programma is gespecialiseerd in het verwijderen van malware virussen. Ook dit programma moet je regelmatig bijwerken en laten scannen om infecties te voorkomen.

Ook je browser kan vervuild raken. Na verloop van tijd slaat je browser allerlei gegevens op waardoor deze trager wordt. Om dit op te schonen kun je gebruik maken van CCleaner. Dit is een gratis programma wat je browser geschiedenis, cache geheugen en allerlei andere functies opschoont. Dit programma is tevens gratis te downloaden.

Programma’s verwijderen

Na verloop van tijd zul je bepaalde programma’s die je hebt geïnstalleerd niet meer gebruiken, het is verstandig om deze te verwijderen om je computer vooral bij het opstarten snel te houden. Je kunt ongebruikte of malafide programma’s verwijderen door via het configuratiescherm naar programma’s te navigeren waar je vervolgens programma’s en onderdelen kunt verwijderen. Let hier goed bij op dat je niet de verkeerde programma’s verwijdert, mocht je niet weten wat je kan verwijderen neem dan contact op met iemand die verstand heeft van computers zodat hij of zij je verder kan helpen. Computer reparatie bij DvD-ICT is een goed alternatief in de regio Breda wanneer het jezelf aan kennis ontbreekt.