ICT voor beperkten

Het laatste ICT nieuws!

ICT lijkt gericht te zijn op mensen zonder beperkingen, er wordt verwacht dat iedereen kan lezen wat er op de monitor staat en in staat is om op een standaardformaat toetsenbord een tekst te typen. ICT voor beperkten is echter toegankelijker dan je denkt. Er zijn verschillende mogelijkheden op het gebied van ICT om mensen met een beperking verder te helpen. Zowel voor blinden, slechtzienden en gehandicapten bestaan er oplossingen in de ICT.

Zo bestaan er verschillende alternatieve toetsenborden die het typen aanzienlijk kunnen vergemakkelijken. Afhankelijk van de controle over de handen, kunnen toetsenborden groter, of kleiner gemaakt worden. Ook bestaan er flexibele rubberen toetsenborden, die bestand zijn tegen vocht, bijvoorbeeld als de gebruiker veel kwijlt. Mocht een toetsenbord niet te bedienen zijn, is het gebruik van een touchscreen een mogelijkheid om toch gebruik te kunnen maken van een computer.

Het is trouwens niet altijd nodig om speciale apparatuur aan te schaffen, in veel software zijn al mogelijkheden voor beperkten terug te vinden. Zo zit er in Windows een vergrootglas, waardoor de teksten op het scherm voor slechtzienden goed te lezen zijn. Bent u programmeur en op zoek naar een uitdaging om beperkten te helpen, bekijk dan de ICT vacatures.

Er zijn nog veel meer mogelijkheden om ICT voor beperkten toegankelijk te maken en je vindt ze allemaal op deze website.