Het belang van een gezonde werkplek

Het laatste ICT nieuws!

Het belang van een gezonde werkplek

In allerlei branches en sectoren is een ergonomische werkplek van groot belang voor een goede werkhouding. Zeker in de ICT / IT sector is een goed werkhouding van belang om bijvoorbeeld RSI te voorkomen. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op gezond werken. Denk aan kwalitatieve bureaustoelen, maar bijvoorbeeld ook aan de werkomgeving en het materiaalgebruik.

Vermijd ergernissen

Er zijn allerlei manieren waarop ergernissen kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan het werken met verouderde software, of software die niet goed aansluit met de software die anderen gebruiken. Omdat dit vaak tot veel onnodige, tijdrovende handelingen leidt kunnen de irritaties en ergernissen vaak erg oplopen. Ook wanneer er nieuwe software gebruikt gaat worden, is het belang om hier goed mee te leren werken. Eventueel door een training te volgen. Probeer in ieder geval niet gebruiksvriendelijke software te vermijden. Zorg ook voor een goed werkende computer.

Laptops en notebooks

Ondanks dat laptops misschien mooi of ruimtebesparend zijn, zijn deze computers zonder extra hulpmiddelen per definitie niet bedoeld om dagelijks aan te werken. Laptops hebben lage beeldschermen, waardoor je eigenlijk meteen een erg ongezonde houding forceert. Een laptop zou je eigenlijk alleen dagelijks moeten gebruiken als je er verschillende hulpmiddelen bij gebruikt. Met een laptopstandaard/ verhoger kan het beeldscherm op ooghoogte worden geplaatst. Een apart toetsenbord en een aparte muis zorgen voor een betere werkhouding.

Kantoormeubilair

Een belangrijk onderdeel van de gezonde werkplek is het kantoormeubilair. Tegenwoordig ziet men bijvoorbeeld steeds meer mensen op flexwerkplekken werken. Dit kan in een speciale kantoorruimte zijn, maar ook in een café of bar. Vaak betekend dit zitten op oncomfortabele plekken, wat de werkhouding niet echt bevorderd. Om zo gezond mogelijk te werken, is het belangrijk om op een degelijke werkplek te zitten. Denk aan een in hoogte verstelbaar bureau, wat de mogelijkheid biedt om de hoogte op jouw lengte af te stellen. Tegenwoordig zie je in kantoren ook steeds vaker zit-sta bureaus. Deze bureau’s bieden de mogelijkheden om het zitten zo nu en dan af te wisselen met staan. De bureaustoel zelf is de plek waar je eigenlijk de hele dag op zit. Bedrijven zouden hier niet op moeten besparen, maar zorgen voor een kwalitatieve verstelbare bureaustoel. Dat wil zeggen een in hoogte verstelbaar zitvlak, een aanpasbare rugleuning en verstelbare armleuningen.