Wat is wifi precies?

Het laatste ICT nieuws!

Wat is wifi precies?

Bijna iedereen gebruikt elke dag wifi. We zien het als iets vanzelfsprekends, maar bijna niemand weet wat het nu precies is en hoe het eigenlijk werkt. Het is er gewoon. Dat is natuurlijk niet het geval. In de jaren 90 ontstond wifi, en toen was de officiële naam IEEE 802.11b Direct Sequence. Tsja, dat is natuurlijk niet zo’n heel pakkende naam. Wifi wordt overigens ook vaak W-LAN genoemd, wat staat voor Wireless-Local Area Network.

Wifi is eigenlijk gewoon een technologie die het mogelijk maakt om zonder kabel gebruik te maken van internet. Draadloos internetten dus, door middel van radiogolven die gegevens ontvangen en versturen. Er zit een verschil tussen een internetverbinding en wifi. Je internetverbinding komt gewoon binnen op je router, via een kabel. Wifi is de draadloze stroom van internet naar apparaten zoals je smartphone, tablet of laptop. Je kunt dus wel internetverbinding hebben en geen wifi, maar andersom kan niet.

Access points en wifi chips

Access points zijn van cruciaal belang voor een wifinetwerk. Een access point is in principe een klein apparaatje met antennes; hier komt het wifi signaal op binnen. Via radiogolven verstuurt het access point vervolgens gegevens naar jouw device. Een access point is altijd met een kabel op internet aangesloten. In jouw devices waarop je wifi hebt, zit een wifi chip waarmee deze gegevens ontvangen en ook weer verzonden kunnen worden.

Tegenwoordig heeft iedereen een access point; deze zitten namelijk vaak in modems of routers verwerkt. Nog twee dingen die onmisbaar zijn voor wifi. Een modem regelt de verbinding van jouw huis naar buiten en een router regelt het internet signaal binnenshuis. Sluit je een nieuw abonnement af bij een provider, dan krijg je een doos thuisgestuurd met daarin apparaten die een drie in één functie hebben; ze zijn namelijk router, modem en access point in één.

Wifi problemen

Bij wifi horen wifi problemen. Voor veel mensen is het een ingewikkeld iets en als er problemen zijn, weten ze vaak ook niet waar het aan kan liggen en hoe ze dit op moeten lossen. Gelukkig bestaat er nu een handige gids voor het oplossen van je wifi problemen! Dus of je wifi het nu niet doet op je telefoon, laptop of tablet, het is altijd op te lossen. Kom je er zelf echt niet uit, dan kun je altijd nog kijken of er misschien grote storingen in het land zijn bij jouw provider. Dan zit er helaas niets anders op dan wachten. Gelukkig hebben veel mensen dan nog een mobiel datanetwerk op hun telefoon, waardoor je nooit meer zonder internet hoeft, ook als je geen wifi hebt.