Werken in de Cloud

Het laatste ICT nieuws!

Werken in de Cloud

Cloud_computingEr wordt door steeds meer organisaties gebruik gemaakt van werken in de cloud. Wat houdt werken in de cloud nou eigenlijk in en wat zijn de voordelen van cloud computing? Bij veel bedrijven zijn er zowel werkgevers als werknemers die terughoudend reageren op nieuwe ontwikkelingen omtrent het werken in de cloud. Hierbij zijn er voornamelijk veel twijfels over de werking en de veiligheid van een serveromgeving vanuit de cloud.

Wat houdt in de cloud werken precies in?

Of je nou werkt als administratief medewerker, receptioniste, marketing manager of als verkoopmedewerker, hoogstwaarschijnlijk krijg je vroeg of laat toch wel met cloud computing te maken.

Het werken in de cloud is een verzamelnaam voor alles waarbij opslag van digitale data plaatsvind in een datacenter. Één van de belangrijkste redenen waarom zoveel mensen gebruik maken van werken in de cloud is dat men op deze manier op elk moment vanaf de dag op elke willekeurige locatie direct toegang heeft tot bedrijfsdata en applicaties. Dit is mogelijk vanaf je smartphone, iPad, laptop, pc of andere devices waarmee je op internet kunt. Omdat de rekenkracht in de cloud plaatsvindt, kan er aan de gebruikte apparatuur op locatie minimale systeemeisen worden gesteld. Veel ondernemers zien voordelen in van het werken in de cloud omdat men op deze manier geen zorgen meer heeft omtrent het beheer van de servers, waardoor men dus ook aanzienlijk op de kosten van netwerkbeheer kan besparen. Daarnaast zullen er ook geen aanschaf van servers of afschrijvingen moeten plaatsvinden. Bij het werken in de cloud worden normaal gesproken maandelijkse kosten per gebruiker betaald. Hierdoor blijven de kosten flexibel en kunnen deze kosten ook geminimaliseerd worden.

Verschillende vormen van cloud computing

Men kan een cloud omgeving op verschillende manieren inrichten. Voorbeelden hiervan zijn een Public of Private cloud. Daarnaast is er ook nog de combinatie van Public en Private Cloud welke de Hybride Cloud wordt genoemd.
Public cloud is de vorm van in de cloud werken, waarbij meerdere ondernemingen tegelijk gebruik maken van dezelfde hardware om op deze manier de kosten te kunnen delen.
Wanneer een bedrijf gebruikt maakt van gegevens die niet openlijk moeten worden gedeeld, wordt er vaak voor private cloud gebruik gemaakt, waardoor er een volledig afgeschermde cloud omgeving voor één bedrijf wordt gevormd.