Drukwerk aanleveren

Het laatste ICT nieuws!

Drukwerk aanleveren

In de hedendaagse wereld van multimedia en marketing wordt er veel aandacht aan digitale media besteed. Ondanks dat blijven de oude vormen van media ook erg belangrijk, zo is drukwerk erg belangrijk voor de marketing van bedrijven. Bij drukwerk kun je denken aan posters, flyers, nieuwsbrieven maar ook folders, catalogi en visitekaartjes.

drukwerk

Wanneer u drukwerk gaat uitbesteden is het van groot belang voor uw bedrijf dat hierbij de goede partij wordt gekozen, die een mooie perfectionistische werkwijze benadert. Het drukwerk is vaak net zo belangrijk als de ontwikkeling van een goede website. Bij het drukwerk wordt normaliter gebruik gemaakt van de huisstijl van een bepaald bedrijf, dit samen zorgt voor een bepaald imago en de herkenbaarheid van een product of bedrijf naar de buitenwereld. Met de juiste benadering, weet u hoe u uw doelgroep kunt raken, zodat zij ook meteen weten wat een bepaald product voorstelt. Erg belangrijk is om onderscheidend te zijn ten opzichte van de concurrentie.

Wanneer men drukwerk gaat opstellen en wil aanleveren, dan moet hierbij aan verschillende criteria worden voldaan. Hiervoor zijn enkele universele regels, maar bedrijven zelf kunnen hier ook bepaalde regels voor hebben. Bij deze eisen kun je denken aan:

Het bestandsformaat

Drukkers werken normaal gesproken met een vast bestandsformaat om problemen met converteren te voorkomen. Hierbij kan men denken aan PDF, JPG tot bijvoorbeeld photoshop bestanden. Wil je bijvoorbeeld posters of flyers drukken en een JPG bestand doorsturen, dan kijkt men bijvoorbeeld of het bestand op 300dpi wordt aangeleverd, zodat het beste drukresultaat geleverd kan worden.

CMYK en RGB

Bij het aanleveren van ontwerpen in JPG formaat, wordt bij de meeste drukkers aangeraden om met CMYK kleuren te werken. Dit staat voor Cyaan, Magenta, Geel en Zwart. Wanneer RGB-kleuren worden gebruikt bij het ontwerp, kan het gebeuren dat de kleuren op het drukwerk anders worden dan dat ze er op het beeldscherm uitzagen.

Waarom dan CMYK?

Computerschermen tonen kleuren in RGB kleuren. Hiermee kunnen twee keer zo veel kleuren worden getoond dan de CMYK-kleuren die wordt gebruikt in de drukwereld. Wanneer een afbeelding van een vuurrode tomaat wordt aangeleverd in RGB kleuren, kan dit bij het drukwerk resulteren in een bruine appel. Om dat te voorkomen wordt er bij drukkers zoals drukzo.be de voorkeur gegeven aan CMYK kleuren.

Maten en overlap

Een drukker zal bij het aanleveren van alle formaten altijd vragen om een overlap van enkele millimeters  aan elke kant. De overlap is de nodige marge om te voorkomen dat wanneer men gaat snijden er iets verschuift en ook zodat er geen witte lijnen op het drukwerk ontstaan.